Technologieconcern Philips had in het vierde kwartaal van 2015 opnieuw last van eenmalige tegenvallers die de nettowinst drukten. Maar het bedrijf is optimistisch over de groei van de medische tak. Dat konden beleggers waarderen.

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2015 een nettoverlies van 39 miljoen in de boeken gezet, tegen een winst van 134 miljoen euro een jaar eerder. Het resultaat werd gedrukt door de eenmalige kosten als gevolg van het afkopen van pensioenrisico’s en door hogere belastingen, meldde het technologieconcern dinsdag.

Philips zag in het slotkwartaal van 2015 de omzet met bijna 9 procent aandikken tot 7,1 miljard euro. Dat was voor een groot deel te danken aan gunstige wisselkoerseffecten.

Op vergelijkbare basis kwam de omzetgroei uit op 4 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) voor eenmalige posten nam met 13 procent toe tot 842 miljoen euro. Vooral deze hoger dan verwachte operationele winst en de dubbelcijferige groei van de orderontvangst bij de medische divisie, zijn gunstig, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen in een reactie op de cijfers.

Analisten positief over cijfers Philips

Topman Frans van Houten heeft volgens de marktvorser “geleverd wat hij heeft beloofd”, een gematigde autonome omzetgroei en een onderliggende verbetering van de winstgevendheid. Daar heeft de sterke dollar wel een handje bij geholpen. ,,Dat was een groot voordeel”, aldus analist Versteeg.

Versteeg tekent verder aan dat de orderontvangst bij de medische tak een jaar eerder flink gedrukt werd door productieproblemen bij een fabriek voor beeldvormende apparatuur in Cleveland. Maar evengoed is een autonome groei van 15 procent indrukwekkend te noemen, vindt hij.

Het aandeel Philips won 1,7 procent bij de opening van de beurs dinsdag.

Medische tak Philips ziet verkopen aantrekken

Philips heeft de vraag naar medische apparatuur in de laatste maanden van 2015 flink zien aantrekken. Met name de Chinese markt liet na een aantal zwakke kwartalen op rij een ,,substantiële'' opleving zien , zei topman Frans van Houten dinsdag in een toelichting op de kwartaalresultaten. ,,Maar het is nog te vroeg om te verklaren dat de vertraging in China voorbij is.''

De opbrengsten uit de verkoop van medische apparatuur namen in het vierde kwartaal met een kleine 15 procent toe tot 3,3 miljard euro. Daarbij werd Philips wel flink geholpen door gunstige wisselkoerseffecten. Zonder die rugwind was de omzetgroei op 3 procent uitgekomen. De orderontvangst nam op vergelijkbare basis met 15 procent toe.

De verkopen bij de consumentendivisie namen met 8,8 procent toe tot 1,7 miljard euro. De verlichtingstak, die de komende maanden wordt verzelfstandigd, zag de omzet met 2,6 procent aandikken tot ruim 2 miljard euro.

Van Houten: op zoek naar nieuwe koper Lumileds

Philips wil zich volledig toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst nog in de eerste helft van dit jaar de verlichtingsdivisie af, waarschijnlijk via een beursgang. Dat proces ligt op koers, ondanks het afketsen van de verkoop van Lumileds. De Amerikaanse autoriteiten blokkeerden de verkoop van dat onderdeel, dat led-componenten maakt, aan de Chinese investeerder Go Scale Capital (GSC).

Van Houten zei dat Philips op zoek is naar een nieuwe koper. Hij erkende dat het niet makkelijk zal worden de overeenkomst met GSC te evenaren. Op de vraag hoeveel lager de verkoopprijs kan uitvallen, wilde hij niet ingaan. ,,Maar wij hebben geen haast om een veel lagere, minder aantrekkelijke deal te sluiten'', zei hij. De topman houdt er rekening mee dat Lumileds niet voor de zomer zal zijn verkocht.

Philips: dividend blijft gelijk

De nettowinst over heel 2015 bedroeg 659 miljoen euro, ruim 60 procent meer dan in 2014. De jaaromzet steeg met 13 procent tot 21,4 miljard euro. Philips wil zijn dividend handhaven op 0,80 euro per aandeel. Voor 2016 voorziet het bedrijf een gematigde autonome omzetgroei.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl